Актуально


Кіровоградська єпархія УПЦ у Фейсбук


Цикл практикумів, присвячених православній молитовній традиції: "Господи, навчи нас молитися!" (АНОНС)


 
 
СВІТЛО ПРАВОСЛАВ’Я 

 

 

Випуск 21 від 27 березня 2020 року
Тема передачі: коронавірус та церковне життя під час карантину

 

У випусках докладно розглядаються теми і питання, що відносяться до розділу християнського богослов’я, в якому вивчаються і доводяться основні істини християнської віри. В класичній богословській системі цей розділ називається основне богослов’я або апологетика. 


"СВЯЩЕННА МОВА МОЛИТВИ"

 

 

Випуск 3-й від 27.10.19.

 

Тема: "Тексти Божественної літургії"

 

Цикл бесід під назвою «Священна мова молитви» ознайомить глядачів з появою та розвитком церковнослов’янської мови, а також допоможе краще зрозуміти Священне Писання та православне богослужіння. Програма стане корисною для всіх, хто бажає розкрити для себе усю глибину та красу церковнослов’янської мови як живої мови Божественної літургії і молитви усіх слов’ян, що сповідують Православ’я. 

АРХІВ ПРОГРАМИ 

(Плейліст 49 уроків церковно-словꞌянської мови)


 

Телепередача

 

"Глас православний"   

 

 АРХІВ ПРОГРАМ 


Фільм приурочений ювілею єпархії

 

"Кіровоградська єпархія УПЦ. 70 років"

 


 

 

 

 

 

Щонеділі, після пізньої Божественної літургії при Спасо-Преображенському Кафедральному соборі проводяться катехізаторські курси для дорослих. Заняття відбуваються з наступних дисциплін: вивчення Священного Писання Нового Завіту, історія релігій, аскетика, догматичне богослов’я.

 


 

 



Додатково








Вопрос священнику


Публікації

 

   

Чудесна історія одного воїна ЗСУ - прихожанина Кіровоградської єпархії УПЦ

 

Ієрей Андрій Савельєв
Розкол в розколі - це одинокий випадок чи всім відома неминучість?

Прот. Євгеній Назаренко

Історичні дані про день заснування фортеці в честь святої праведної Єлисавети

Протд. Іоанн Ганчин

Протд. Роман Мельник

Естественный нравственный закон в святоотеческих творениях

Прот. Андрій Бобрик
 
Анафема – прокляття чи власне зречення Христа?
   

Диякон Василій Лапко
Давньоруська література XI-XIII століть як джерело вітчизняної церковної історії

Священик Віталій Ігнат’єв

Філософський аналіз категорій "особистість" і "духовність"

Протд. Роман Мельник

Психонасилие - главная проблема деятельности деструктивных тоталитарных сект

Ієромонах Зосима (Город)

Важливість посту для християнина

Ієромонах Зосима (Город)

Сім слів Спасителя на Хресті

   
 

 

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ Високопреосвященішого архієпископа Іоасафа про молитви за воїнів, які виконують свій військовий обов'язок на Сході України та про духовну опіку їх родин
   
   
  ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Інформація


Бажаючі надати благодійну допомогу для будівництва Єпархіального Управління та недільної школи можуть перерахувати кошти на наступний рахунок:
УПРАВЛІННЯ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ АТ «Альфабанк»
UA 933003460000026004022023801
МФО 300346 ЄДРПОУ 23091904


ФОТОГРАФИИ СТРОИТЕЛЬСТВА



Наши баннера:
Кировоградская Епархия

Кировоградская Епархия


Locations of visitors to this page








Новини



02.05.2015  Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив освячення новозбудованого храму в с. Бандурово

2 травня 2015 р., з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, керуючий справами УПЦ, ректор Київської духовної академії і семінарії митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, у співслужінні архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа, звершив освячення новозбудованого Свято-Покровського храму в селі Бандурово, Гайворонського району, Кіровоградської області та очолив в ньому перше богослужіння. Архіпастирям співслужили клірики Кіровоградської єпархії. На освяченні були присутні також священнослужителі сусідніх єпархій УПЦ.
Свято було надзвичайно радісним та неповторно особливим. Дійство зібрало велику кількість людей не тільки села Бандурово, а й інших сіл прилеглих районів та навіть сусідньої області. Очі людей сяяли радістю, а серця були переповнені вдячності Господу за можливість участі в освяченні ще одного нового «дому Божого». Не обходили прихожани увагою та подякою й тих, хто зробив їм такий надзвичайний та величний подарунок, – меценатів будівництва, своїх земляків Колєсніченка Володимира Миколайовича та Опаленка Анатолія Яковича. Раділи та вітали головних будівничих і їхні друзі, які приїхали майже зі всіх куточків країни – адже така виняткова подія об’єднала всіх.
На Літургії після читання Євангелія митрополит Антоній звернувся до присутніх з архіпастирським словом. Він зазначив: «Кожна віруюча людина, яка приходить у храм, обов’язково зустрічається з Воскреслим Христом. Апостол Павло говорить: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1Кор. 15, 14). І тому кожного воскреслого дня за богослужінням ми співаємо «Воскресение Христово видевше…». Християнська віра – це не теорія, а досвід. Досвід не одного покоління. Якщо людина в своєму житті зустріла Христа Спасителя, то вже ніколи не зрадить своїй вірі. Коли ми говоримо про Воскресіння Христове і про нашу радість, то це не якась ейфорія, яка просто приходить, тому що ми створюємо таку атмосферу, це не гра артистична, – а це справжня віра у Воскресіння Христа… Але щоб відчувати цю радість треба не просто про це думати, а необхідно робити все, що залежить від людини, щоб достойно жити в цій вірі. І сьогодні Господь нам заповідає про це: «Любіть один одного» (Ін. 13, 34). Саме це відчуття, цей стан любові і показує, наскільки людина є віруючою. Кожен з нас знає, як важко любити тих людей, які створюють нам якісь негаразди і яких ми вважаємо своїми ворогами. Легко любити тих хто любить нас. А як любити ворогів? Де знайти силу хоча б не відповідати злом за зло, хоча б просто промовчати? В цьому і має проявлятися наша любов. Не можна по справжньому любити іншу людину, якщо не любиш Бога і, навпаки, не можна любити Бога, коли ми ненавидимо ближнього. Для християнина любов – це відзнака його як християнина, це і свідчення світові, що ми несемо особливу місію у цьому світі. Коли ми приймаємо Хрещення, то ми відділяємося від гріха, ми відділяємося від злоби і порочності, які знищують цей світ. Обмеженість людського життя дає людині внутрішню силу боротися із самим собою, з порочними страстями, які нам навіює і світ, і наша пошкоджена природа, і ворог людського спасіння. І така боротьба тільки збагачує нас, тому що людина може по іншому дивитися на світ і все, що в ньому відбувається. Адже Своїм Воскресінням Іісус Христос приніс у світ мир і надію на вічне життя…».
По завершенні богослужіння керуючий Кіровоградською єпархією архієпископ Іоасаф висловив подяку митрополиту Антонію за участь у звершенні освячення храму та в знак подяки подарував йому ікону святителя Миколая Чудотворця, побажавши здоров’я, допомоги Божої в несенні покладених обов’язків на славу Церкви Христової, мирних днів життя і многая літа.
Звертаючись до головних будівничих храму Колєсніченка Володимира Миколайовича та Опаленка Анатолія Яковича, Владика Іоасаф відмітив: «Храм займає особливе місце в житті людини. Храми у більшості величні та красиві, деякі особливо древні та багаті історією, відомі участю в їх створенні знаменитих архітекторів, художників. Але найголовніше значення храму полягає в тому, що в ньому присутня благодать Божа. Саме тут людина може отримати відчуття Божественної присутності, яка сильніше будь-яких аргументів переконує нас в існуванні Бога, пробуджує і зміцнює віру, дарує надію та спонукає до любові. Чому в часи атеїстичних гонінь знищували храми? Щоб не було місця, де людина переживає досвід спілкування з Богом. Храми знищувались, щоб людина не відчувала живого свідчення про Бога, знаючи, що поки вони стоять і, тим більше, поки люди приходять до них, Божественна благодать торкається їх сердець і укріпляє віру…
Сьогодні храми не знищують, а навпаки – будують. Завдяки старанням і трудам благодійників та всіх небайдужих людей, у селі Бандурово побудовано прекрасний храм, який міг би прикрасити не лише село, а й будь-яке місто, він достойний прикрасити навіть столицю. Віднині і до віку цей храм своєю величчю та красою нестиме проповідь про Христа всім людям. І дуже важливо, щоб храм був завжди наповнений боголюбивими людьми, щоб тут горів незгасно вогонь Православної віри…».
З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Владика Антоній удостоїв найвищих церковних нагород головних будівничих храму. Орден святого апостола Андрія Первозванного було вручено Колєсніченку Володимиру Миколайовичу, а Опаленко Анатолій Якович отримав орден святого апостола Іоанна Богослова. Також Владика Іоасаф нагородив Архієрейськими грамотами тих людей, які внесли особливий вклад у будівництво храму.
На завершення митрополит Антоній, в знак благословення, роздав прихожанам іконки Пресвятої Богородиці та подарував присутнім діткам солодощі, вітаючи їх зі святом.