Актуально


Кіровоградська єпархія УПЦ у Фейсбук


Цикл практикумів, присвячених православній молитовній традиції: "Господи, навчи нас молитися!" (АНОНС)


 
 
СВІТЛО ПРАВОСЛАВ’Я 

 

 

Випуск 21 від 27 березня 2020 року
Тема передачі: коронавірус та церковне життя під час карантину

 

У випусках докладно розглядаються теми і питання, що відносяться до розділу християнського богослов’я, в якому вивчаються і доводяться основні істини християнської віри. В класичній богословській системі цей розділ називається основне богослов’я або апологетика. 


"СВЯЩЕННА МОВА МОЛИТВИ"

 

 

Випуск 3-й від 27.10.19.

 

Тема: "Тексти Божественної літургії"

 

Цикл бесід під назвою «Священна мова молитви» ознайомить глядачів з появою та розвитком церковнослов’янської мови, а також допоможе краще зрозуміти Священне Писання та православне богослужіння. Програма стане корисною для всіх, хто бажає розкрити для себе усю глибину та красу церковнослов’янської мови як живої мови Божественної літургії і молитви усіх слов’ян, що сповідують Православ’я. 

АРХІВ ПРОГРАМИ 

(Плейліст 49 уроків церковно-словꞌянської мови)


 

Телепередача

 

"Глас православний"   

 

 АРХІВ ПРОГРАМ 


Фільм приурочений ювілею єпархії

 

"Кіровоградська єпархія УПЦ. 70 років"

 


 

 

 

 

 

Щонеділі, після пізньої Божественної літургії при Спасо-Преображенському Кафедральному соборі проводяться катехізаторські курси для дорослих. Заняття відбуваються з наступних дисциплін: вивчення Священного Писання Нового Завіту, історія релігій, аскетика, догматичне богослов’я.

 


 

 



Додатково








Вопрос священнику


Публікації

 

   

Чудесна історія одного воїна ЗСУ - прихожанина Кіровоградської єпархії УПЦ

 

Ієрей Андрій Савельєв
Розкол в розколі - це одинокий випадок чи всім відома неминучість?

Прот. Євгеній Назаренко

Історичні дані про день заснування фортеці в честь святої праведної Єлисавети

Протд. Іоанн Ганчин

Протд. Роман Мельник

Естественный нравственный закон в святоотеческих творениях

Прот. Андрій Бобрик
 
Анафема – прокляття чи власне зречення Христа?
   

Диякон Василій Лапко
Давньоруська література XI-XIII століть як джерело вітчизняної церковної історії

Священик Віталій Ігнат’єв

Філософський аналіз категорій "особистість" і "духовність"

Протд. Роман Мельник

Психонасилие - главная проблема деятельности деструктивных тоталитарных сект

Ієромонах Зосима (Город)

Важливість посту для християнина

Ієромонах Зосима (Город)

Сім слів Спасителя на Хресті

   
 

 

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ Високопреосвященішого архієпископа Іоасафа про молитви за воїнів, які виконують свій військовий обов'язок на Сході України та про духовну опіку їх родин
   
   
  ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Інформація


Бажаючі надати благодійну допомогу для будівництва Єпархіального Управління та недільної школи можуть перерахувати кошти на наступний рахунок:
УПРАВЛІННЯ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ АТ «Альфабанк»
UA 933003460000026004022023801
МФО 300346 ЄДРПОУ 23091904


ФОТОГРАФИИ СТРОИТЕЛЬСТВА



Наши баннера:
Кировоградская Епархия

Кировоградская Епархия


Locations of visitors to this page








Новини



28.09.2014  28 вересня Високопреосвященніший архієпископ Іоасаф очолив чин освячення храму Різдва Христового у м. Кіровограді

28 вересня Високопреосвященніший архієпископ Іоасаф очолив чин освячення храму та звершив першу Божественну літургію у нижній церкві Різдва Христового Благовіщенського храму Кіровограда.
Владиці Іоасафу співслужили: секретар Кіровоградської єпархії прот. Роман Кондратюк, настоятель Благовіщенського храму прот. Євгеній Назаренко, клірики Кафедрального собору Різдва Божої Матері.
Після читання уставного Євангелія свящ. Олександр Хомич виголосив проповідь у якій розкрив зміст притчи про “Таланти” та закликав усіх присутніх до примноження Господніх дарувань, реалізовуючи їх у повсякденному житті на благо Церкви та добробуту ближніх.
Після завершення богослужіння Його Високопреосвященсто сказав слово: “Милістю Божою, на сьогоднішній день у Кіровограді освячено вже понад як 20 престолів, на яких приноситься Безкровна Жертва за всіх нас. За людей, які живуть у цьому світі і за яких Господь приніс викупну Жертву на хресті.
Освячуючи нижній храм, ми не випадково його назвали в честь Різдва Христового. Верхній храм освячено в честь Благовіщеня Пресвятої Богородиці, яке тісно пов’язане з народженням Ісуса Христа. Зазначені події входять в один цикл, який ціленаправлений на звершення нашого спасіння. Архангел Гавриїл благовіствуючи Діві Марії про народження Богомладенця, приносить в світ новину про початок звершення домобудівництва нашого порятунку. А в день Різдва Христового ми бачимо сповнення слів Гавриїла. Серед людей народжується Бог як Людина. В конкретний історичний момент Бог Слово приймає людське тіло, щоб живучи з нами в світі, вказати на правильну дорогу. Христос приходить на землю щоб навчити людей та, згодом, за ради них померти.
З Євангелія написаного апостолом Іваном Богословом ми знаємо, що "Бог – є Дух" (Ін. 4, 24). Але, той же автор Священного Писання добавляє що хоча “Ніхто Бога ніколи не бачив, Його явив Єдинородний Син” (Ін. 1. 18). На цьому твердженні ґрунтується традиція іконошанування в Православній Церкві. Зображаючи Христа Спасителя, ми свідчим, що в конкретний період історії людства, Бог стає реальною Людиною - Особистістю, Яку ми і зображаємо.
Освятивши сьогодні храм, ми запалили ще одну духовну лампаду нашого міста. Ми будемо збиратися на цьому місці для зустрічі з Богом та звершення молитви про дарування благодаті та любові для всіх людей. Без любові немає спасіння. Любов займає центральне місце і проходить червоною ниткою через весь Старий та Новий Завіт. Апостол Павло свідчить: ”Якщо я говорю мовами людськими та ангельськими, а любові не маю, то я – мiдь, що дзвенить, або кiмвал, що бриньчить. Якщо маю дар пророцтва, i знаю всi таємницi, i маю всяке пiзнання i всю вiру, так що й гори можу переставляти, а любові не маю, – то я нiщо” (1 Кор. 13, 1 - 2). У випадку відсутності любові у нашому житті ми будемо уподібнюватися міді яка дзвенить, тобто порожньому звуку. Тому Церква завжди призиває своїх дітей до проявлення любові. Ми знаємо з свого досвіду життя, що легко любити тих, хто нас любить. По слову Нового Завіту така любов притаманна язичникам. Любов християнська відрізняється тим, що вона − нелицемірна. Тобто, християнин покликаний любити всіх людей, незалежно від ставлення останніх до себе. Одним з видів прояву любові – є терпіння, яке так необхідне, як ніколи. у сьогоднішній непростий час. У храмі віруючі мають можливість вчитися любові, стаючи свідками спомину Христової смерті.
Бажаю щоб і цей храм був тим Кораблем Спасіння, який би вів усіх учасників, звершених в ньому богослужінь, до тихої пристані Життя Вічного. Благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма Вами”.
На завершення Бахмач Євгеній подякував Владиці за звершення освячення храму та побажав міцного здоров’я ,сил, та ревності на поприщі служіння Богу та людям. Також Євгеній Степанович підкреслив, що храм Різдва Христового буде вирізнятися іконографією грецького стилю, зокрема образами з гори Афон.