Актуально


Кіровоградська єпархія УПЦ у Фейсбук


Цикл практикумів, присвячених православній молитовній традиції: "Господи, навчи нас молитися!" (АНОНС)


 
 
СВІТЛО ПРАВОСЛАВ’Я 

 

 

Випуск 21 від 27 березня 2020 року
Тема передачі: коронавірус та церковне життя під час карантину

 

У випусках докладно розглядаються теми і питання, що відносяться до розділу християнського богослов’я, в якому вивчаються і доводяться основні істини християнської віри. В класичній богословській системі цей розділ називається основне богослов’я або апологетика. 


"СВЯЩЕННА МОВА МОЛИТВИ"

 

 

Випуск 3-й від 27.10.19.

 

Тема: "Тексти Божественної літургії"

 

Цикл бесід під назвою «Священна мова молитви» ознайомить глядачів з появою та розвитком церковнослов’янської мови, а також допоможе краще зрозуміти Священне Писання та православне богослужіння. Програма стане корисною для всіх, хто бажає розкрити для себе усю глибину та красу церковнослов’янської мови як живої мови Божественної літургії і молитви усіх слов’ян, що сповідують Православ’я. 

АРХІВ ПРОГРАМИ 

(Плейліст 49 уроків церковно-словꞌянської мови)


 

Телепередача

 

"Глас православний"   

 

 АРХІВ ПРОГРАМ 


Фільм приурочений ювілею єпархії

 

"Кіровоградська єпархія УПЦ. 70 років"

 


 

 

 

 

 

Щонеділі, після пізньої Божественної літургії при Спасо-Преображенському Кафедральному соборі проводяться катехізаторські курси для дорослих. Заняття відбуваються з наступних дисциплін: вивчення Священного Писання Нового Завіту, історія релігій, аскетика, догматичне богослов’я.

 


 

 



Додатково








Вопрос священнику


Публікації

 

   

Чудесна історія одного воїна ЗСУ - прихожанина Кіровоградської єпархії УПЦ

 

Ієрей Андрій Савельєв
Розкол в розколі - це одинокий випадок чи всім відома неминучість?

Прот. Євгеній Назаренко

Історичні дані про день заснування фортеці в честь святої праведної Єлисавети

Протд. Іоанн Ганчин

Протд. Роман Мельник

Естественный нравственный закон в святоотеческих творениях

Прот. Андрій Бобрик
 
Анафема – прокляття чи власне зречення Христа?
   

Диякон Василій Лапко
Давньоруська література XI-XIII століть як джерело вітчизняної церковної історії

Священик Віталій Ігнат’єв

Філософський аналіз категорій "особистість" і "духовність"

Протд. Роман Мельник

Психонасилие - главная проблема деятельности деструктивных тоталитарных сект

Ієромонах Зосима (Город)

Важливість посту для християнина

Ієромонах Зосима (Город)

Сім слів Спасителя на Хресті

   
 

 

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ Високопреосвященішого архієпископа Іоасафа про молитви за воїнів, які виконують свій військовий обов'язок на Сході України та про духовну опіку їх родин
   
   
  ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Інформація


Бажаючі надати благодійну допомогу для будівництва Єпархіального Управління та недільної школи можуть перерахувати кошти на наступний рахунок:
УПРАВЛІННЯ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ АТ «Альфабанк»
UA 933003460000026004022023801
МФО 300346 ЄДРПОУ 23091904


ФОТОГРАФИИ СТРОИТЕЛЬСТВА



Наши баннера:
Кировоградская Епархия

Кировоградская Епархия


Locations of visitors to this page








Новини



12.09.2014  В день пам’яті святого благовірного князя Олександра Невського, Високопреосвященніший Іоасаф, архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський звершив Божественну літургію в Свято-Олександрівському храмі м. Новоукраїнка

12 вересня, в день пам’яті святого благовірного князя Олександра Невського, Високопреосвященніший Іоасаф, архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський звершив Божественну літургію в Свято-Олександрівському храмі м. Новоукраїнка. Його Високопреосвященству співслужило духовенство району та клірики Кафедрального собору м. Кіровограда.
Біля входу в храм Владику святково зустрічали школярі та чисельні прихожани храму, вручаючи свіжі осінні квіти та, за давнім українським звичаєм, піднесли хліб-сіль.
За богослужінням молився міський голова Новоукраїнки Корінний Олександр Олександрович.
Після Євангельського читання протоієрей Андрій Боярчук виголосив проповідь, в якій розкрив зміст святкової події.
В завершення богослужіння архієпископ Іоасаф привітав усіх присутніх з Престольним святом та звернувся з архіпастирським словом, в якому, зокрема, зазначив: «Ім'я святого Олександра Невського всім нам добре знайоме ще зі шкільної лави. Те, що він зробив у житті, багато в чому визначило долю нашої країни, долю нашого народу і майбутнє нашої Церкви.
В честь нього називалися й називаються храми на теренах нашої Батьківщини. І це невипадково, тому що він захистив країну і народ наш від дуже страшної агресії, яка несла в собі не тільки прагнення окупувати територію і отримувати матеріальні блага, експлуатуючи наш народ, але тієї агресії, яка передбачала духовне поневолення людей, зміну їх віри, відмова від їх священних традицій.
Подвиг його життя відкриває нам сенс того, що значить служити Богові. Служіння Богу передбачає чистоту совісті. Якщо людина живе по совісті, по совісті діє, якщо молиться Господу і закликає Його силу і Його допомогу, то він є насправді знаряддям Божого промислу. Ось таким був святий благовірний князь Олександр Невський. І відразу після його смерті народ прославив його ім'я, усвідомивши велику роль благовірного князя в нашій історії…
Сьогоднішній день також пред'являє нам свої виклики. Вони нагадують про те, що неможливо побудувати благополуччя, якщо не брати уроки з історичного минулого, якщо немає волі до морального розвитку, до підвищення в суспільстві рівня взаємної відповідальності, співчуття і чесності.
Приклад святого Олександра Невського змушує нас замислитися про те, що державний діяч несе, крім політичного, ще й величезну моральну відповідальність. Особливе значення мають не тільки його професійний талант, харизматичні риси характеру, але й особисті, духовні якості. Олександр Невський був дивовижно цілісною і в той же час багатогранною людиною.
Діяння Олександра Невського є для нас свого роду моральні маяки, які світять нам через століття історії. Як би не змінювалися історичні обставини, ми повинні зберігати вірність істині і свідчити про неї всіма своїми вчинками. Ця вірність істині, її втілення в служінні ближньому й Вітчизні і є найголовніша складова нашого життя».
Владика також привітав Олександра Олександровича з днем Ангела, побажавши йому Божої допомоги в несенні нелегкого послуху – служіння громаді на посту міського голови.
На завершення візиту архієпископ Іоасаф зустрівся з головою районної ради та першим заступником голови адміністрації Новоукраїнського району. На зустрічі були обговорені актуальні питання співпраці Церкви та Держави заради мирного майбутнього.